ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source

หน่วยงาน ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source
นักวิจัย : ศิริธร ศิริอมรพรรณ
คำค้น : -
หน่วยงาน : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2548
อ้างอิง : -
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

 This study examined lipid and fatty acid compositions of different varieties of jute (Po-kra-jao, Corchorus olitorius L.) seed grown in Thailand. Four different jute seeds (Nonn-Soong, Keaw-Yai, Cuba and Khonkaen) harvested from northeastern Thailand were ground, their lipid was extracted with chloroform: methanol (2:1, v/v), and lipid composition was determined by Iatroscan (TLC/FID). Fatty acid composition was analyzed using GLC with standard methods. Triacylglycerol was a predominant lipid in jute seed oil, ranging from 70% to 74%, and other two minor components were phytosterol (12% to 28%) and diacylglycerol (0% to 9%). The ratio of saturates: monounsaturates: polyunsaturates, was approximately 2: 3: 4. Most predominant polyunsaturated fatty acid (PUFA) was linoleic acid (18:2n-6), accounting for 40-67% of total fatty acid. Nonn-Soong had the highest amount of PUFA (67.7%), followed by Khonkaen (44.53%), Keaw-Yai (41.14%), and Cuba (40.19%). Another PUFA found was α-linolenic acid (18:3n-3), accounting for about 1% of total fatty acid. The results indicated that jute seed oil was a potential edible PUFA source. The oils obtained from different kinds of jute seeds had significantly different lipid and fatty acid compositions.

บรรณานุกรม :
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . (2548). Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source.
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . 2548. "Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source".
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . "Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source."
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี, 2548. Print.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . Thai jute seed oil: A potential polyunsaturated fatty acid source. กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี; 2548.