ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand

หน่วยงาน ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand
นักวิจัย : ศิริธร ศิริอมรพรรณ
คำค้น : -
หน่วยงาน : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2547
อ้างอิง : -
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

 Total lipid content and polyunsaturated fatty acid (PUFA) composition of six species of insects (mole cricket, ground cricket, spur-throated grasshopper, giant water bug, true water beetle and water scavenger beetle) were determined. The total PUFA ranged from 726 mg/100 g in water scavenger beetle to 2883 mg/100 g in ground cricket; 18:2n-6 was the major PUFA in most insects, except in spur-throated grasshopper where the predominant PUFA was 18:3n-3. The C20 PUFA, 20:4n-6 and 20:5n-3 were only found in aquicolous species, 149 and 57 mg/100 g in water scavenger beetle, 233 and 92 mg/100 g in true water beetle, and 569 and 264 mg/100 g in giant water bug, respectively. Total monounsaturatedfatty acid (MUFA) content ranged from 714 ing/100 g in water scavenger beetle to 5889 mg/100 g in giant water bug; total saturated fatty acid (SFA) content rangedfrom 653 mg/100 g in water scavenger beetle to 5432 mg/100 g in giant water bug. The major MUFA in all insects was 18:1 and predominant SFA was 16:0. Results also showed the ratios of n-6/n-3 ranged from 0.3 in spur-throated grasshopper to 31 in mole cricket. The aquicolous edible insects may be an alternative source of C20 long-chain PUFA. Journal compilation © 2006, Blackwell Publishing.

บรรณานุกรม :
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . (2547). Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand.
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . 2547. "Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand".
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . "Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand."
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี, 2547. Print.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand. กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี; 2547.