ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand

หน่วยงาน ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand
นักวิจัย : ศิริธร ศิริอมรพรรณ
คำค้น : -
หน่วยงาน : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : -
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

 We investigated the phenolic compounds and antioxidant capacities of free and bound phenolics from 12 available Thai edible flowers which have long been consumed as vegetable and used as ingredients in cooking. Cassia siamea showed the highest value of total phenolic content (TPC) (88mg gallic acid equivalents (GAE)/gdry weight). Tagetes erecta had the highest total flavonoid content (TFC) (68.9mgRE/gdry weight). Antigonon leptopus and T. erecta had the highest ferric reducing antioxidant power (FRAP) value (62.0 and 60mmolFeSO 4/g100dry weight). Major phenolic acids identified in these analyses were gallic acid, ferulic acid and sinapic acid, while predominant flavonoids were quercetin and rutin. The results of this study showed that soluble as well as bound fractions of edible flowers are rich sources of phenolic compounds with antioxidant, DPPH radical-scavenging activity and reducing power. This study has provided useful information for screening edible flowers as potential sources of bioactive components with high antioxidant properties that may be of interest to consumers and public health workers. © 2011 Elsevier Ltd.

บรรณานุกรม :
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . (2552). Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand.
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . 2552. "Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand".
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . "Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand."
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี, 2552. Print.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand. กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี; 2552.