ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.)

หน่วยงาน ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.)
นักวิจัย : ศิริธร ศิริอมรพรรณ
คำค้น : -
หน่วยงาน : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : -
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

 This study investigated the changes in colour, volatile compounds, fatty acids, total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC) and antioxidant activity of kaffir lime leaves (makrud in Thai) Citrus hystrix D.C. after three drying treatments, namely hot-air (HA) drying, low relative humidity (LRH) air drying and far-infrared radiation (FIR) drying. Overall, when compared with fresh leaves, a slight decrease in L* values of the three dried samples was observed. TPC, TFC and ferric-reducing/antioxidant power (FRAP) values were increased by LRH and FIR drying (LRH: 39%, 43% and 28%; FIR: 62%, 39% and 39%), while HA drying decreased TPC, TFC and FRAP values (28%, 21% and 1%), compared with fresh leaves. The main volatile compounds in fresh leaves were citronellal, followed by linalool and viridiflorol. Drying brought about an increase in the concentrations of volatile components, such as citronellal with HA, LRH and FIR drying (79%, 83% and 64%, respectively), compared with the results for fresh leaves (56%). LRH and HA drying increased essential fatty acid alpha-linolenic acid (ALA, 18:3n-3), while linoleic acid (LA, 18:2n-6) was increased by FIR drying. The present study has provided useful information for the industrial use of dried kaffir lime production.

บรรณานุกรม :
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . (2552). Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.).
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . 2552. "Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.)".
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . "Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.)."
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี, 2552. Print.
ศิริธร ศิริอมรพรรณ . Effect of drying methods on volatile compounds, fatty acids and antioxidant property of Thai kaffir lime (Citrus hystrix D.C.). กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี; 2552.