ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids.

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids.
นักวิจัย : Tanong Aewsiri , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Angel B. Encarnacion , Peter A. Wierenga , Harry Gruppen , ทนง เอี่ยวศิริ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Biological sciences , Chemical modification , Cuttlefish , Emulsifying property , Gelatin , N-hydroxysuccinimide ester of fatty acid , Sepia pharaonis , Surface active , กรดไขมัน , ปลาหมึก , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช , เจลาติน
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2554
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/23536
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Cuttlefish (Sepia pharaonis) skin gelatin modified with N-hydroxysuccinimide esters of various fatty acids including capric acid (C10:0), lauric acid (C12:0), and myristic acid (C14:0) at different molar ratios was characterized and determined for emulsifying property. Fatty acid esters were incorporated into gelatin as indicated by the decrease in free amino group content. Gelatin modified with fatty acid ester had the increased surface hydrophobicity and emulsifying property with coincidental decrease in surface tension. Gelatin modified with fatty acid ester of C14:0 showed the highest surface activity, especially with the high degree of modification. Emulsion stabilized by gelatin modified with fatty acid ester of C14:0 had a smaller mean particle diameter with higher stability, compared with that stabilized by the control gelatin (without modification). Emulsion stabilized by modified gelatin remained stable at various pH (3–8) and salt concentrations (NaCl 0–500 mM). Emulsion was also stable after being heated at 50–90 °C for 30 min.

บรรณานุกรม :
Tanong Aewsiri , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Angel B. Encarnacion , Peter A. Wierenga , Harry Gruppen , ทนง เอี่ยวศิริ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2554). Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids..
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Tanong Aewsiri , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Angel B. Encarnacion , Peter A. Wierenga , Harry Gruppen , ทนง เอี่ยวศิริ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2554. "Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids.".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Tanong Aewsiri , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Angel B. Encarnacion , Peter A. Wierenga , Harry Gruppen , ทนง เอี่ยวศิริ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids.."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2554. Print.
Tanong Aewsiri , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Angel B. Encarnacion , Peter A. Wierenga , Harry Gruppen , ทนง เอี่ยวศิริ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Enhancement of Emulsifying Properties of Cuttlefish Skin Gelatin by Modification with N-hydroxysuccinimide Esters of Fatty Acids.. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2554.