ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei)

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei)
นักวิจัย : Chakkawat Chantarasuwan , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Animal biotechnology and related animal science , Biological sciences , Carotenoprotein , Marine and freshwater biology , Pacific white shrimp , Sodium bicarbonate , Sodium carbonate , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ , สาขาเกษตรศาสตร์และชีววิทยา
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2554
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/23467
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Effects of sodium carbonate (Na2CO3) and sodium bicarbonate (NaHCO3) on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) were studied. Shrimp soaked in 2.5% NaCl containing both compounds at different levels of pH (5.5, 7, 8.5, 10 and 11.5) showed an increase in the weight gain and cooking yield and a reduced cooking loss as pH of solutions increased (p < 0.05). Increases in pH and salt content in soaked shrimp muscle were obtained with increasing pH (p < 0.05). Higher pH of soaking solution partially solubilized proteins in the muscle as well as carotenoproteins. pH of solutions above 8.5 led to the pronounced leaching of pigments, associated with the lowered redness of cooked shrimp. Shear force of raw and cooked shrimp continuously decreased as pH of solution increased (p < 0.05). Solution containing 2.5% NaCl and 2.0% NaHCO3 (pH 8.5) was recommended for treatment of white shrimp as a promising alternative for phosphates to increase the yield and to lower cooking loss without any negative effect on sensory properties.

บรรณานุกรม :
Chakkawat Chantarasuwan , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2554). Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei).
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Chakkawat Chantarasuwan , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2554. "Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei)".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Chakkawat Chantarasuwan , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei)."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2554. Print.
Chakkawat Chantarasuwan , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Effects of sodium carbonate and sodium bicarbonate on yield and characteristics of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei). ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2554.