ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose
นักวิจัย : Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpueng , Teerapon Yamwong , Paisan Setasuwon , Thanasat Sooksimuang , สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , ธีระพนธ์ แย้มวงษ์ , ไพศาล เสตสุวรรณ , ธนศาสตร์ สุขศรีเมือง
คำค้น : Cheimical sensors , Electronic Nose , Engineering and technology , Materials engineering , P0030177 , Ripening , การสุก , จมูกอิิเล็กทรอนิกส์ , มะม่วงน้ำดอกไม้ , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ , สาขาวิศวกรรมศาสตร์และอุตสาหกรรมวิจัย
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/22387
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Typically, ripeness of a mango was indicated by its physical and chemical properties such as density, firmness, peel color, total soluble solid (TSS), and tritrateble acid (TA). These ripeness indication methods are either non-accurate or destructive. An electronic nose (E-nose) is a new analysis device designed to sense and classifies odors. During a ripening state of a mango, it produces variety of volatile chemicals that combined to a unique odor that represent each ripening state. Therefore, an E-nose could be trained to recognize and identify ripening stage of a mango. In this work, ‘Nam Dok Mai’ Mangoes were examined. The training process was started by allowing the E-nose to sniff an odor from a mango. Then the same mango was proceeding through destructive indication methods, i.e. measuring of its firmness, TSS, and TA, in order to identify its ripeness. Later, the sniffing data of the mango was labeled to that class of ripeness. According to the mangoes firmness, TSS, and TA, ‘Nam Dok Mai’ mangoes ripeness was classified into 3 groups, i.e. green, green-ripe, and ripe. Once the E-nose was trained with 100 mangoes, its ripeness determination ability was tested and cross validated by leave-one-out method. The E-nose was able to identify green, green-ripe, and ripe mango by 82%, 64%, and 72% accuracy, respectively.

บรรณานุกรม :
Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpueng , Teerapon Yamwong , Paisan Setasuwon , Thanasat Sooksimuang , สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , ธีระพนธ์ แย้มวงษ์ , ไพศาล เสตสุวรรณ , ธนศาสตร์ สุขศรีเมือง . (2551). Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpueng , Teerapon Yamwong , Paisan Setasuwon , Thanasat Sooksimuang , สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , ธีระพนธ์ แย้มวงษ์ , ไพศาล เสตสุวรรณ , ธนศาสตร์ สุขศรีเมือง . 2551. "Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpueng , Teerapon Yamwong , Paisan Setasuwon , Thanasat Sooksimuang , สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , ธีระพนธ์ แย้มวงษ์ , ไพศาล เสตสุวรรณ , ธนศาสตร์ สุขศรีเมือง . "Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2551. Print.
Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpueng , Teerapon Yamwong , Paisan Setasuwon , Thanasat Sooksimuang , สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , ธีระพนธ์ แย้มวงษ์ , ไพศาล เสตสุวรรณ , ธนศาสตร์ สุขศรีเมือง . Ripeness Identification of ‘Nam Dok Mai’ Mango by using an Electronic Nose. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2551.