ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES
นักวิจัย : Pariyada Tanjak , Paweena Uppanan , Rittikorn Chainoy , Patcharee Ngamviriyavong , Wanida Janvikul , ปริยดา ตั๋นจักร , ปวีณา อุปนันต์ , ฤทธิกร ชายน้อย , พัชรี งามวิริยะวงศ์ , วนิดา จันทร์วิกูล
คำค้น : Antimicrobial activity , Biomedical Engineering , Chitosan salts , Engineering and technology , Fibroblasts , Materials engineering , P0030003 , Polymers , วิศวกรรมชีวการแพทย์ , วิศวกรรมชีวเวช , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช , เกลือไคโตแซน , ไคโตแซน , ไฟเบอร์บลาสต์
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/22285
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Biological properties, such as antibacterial activity, cytotoxicity and material-cell response, of various chitosan salts were studied. The chitosan salts were prepared from aqueous solutions of chitosan and acid compounds, such as amino acids (i.e., glutamic acid and aspartic acid), organic acids (i.e., succinic acid, malic acid, malonic acid and acetic acid) and mineral acid (i.e., hydrochloric acid). The effects of varied environmental pH values (5, 6, 7 and 8) and molecular weights (MW) of chitosan (4.5, 31.4 and 703.7 kDa) on the antibacterial activities of the chitosan salts were investigated against Staphylococcus epidermidis RP625 and Escherichia coli ATCC 11775. The results indicated that the environmental pH and pKa values of the acid compounds played an important role on the ionic strength of the chitosan salts (the positive charge of chitosan). The antibacterial activities of the chitosan salts appeared to be pH-dependent; higher activities were observed under lower pH values. Each chitosan salt demonstrated different minimum inhibitory concentrations (MIC), in the range of 4-1024 g/ml. In addition, compared to high- MW chitosan salts, low-MW chitosan salts possessed greater antibacterial activities. The in vitro cytotoxicity of the chitosan salts was assessed by an MTT assay. The results revealed that the salts were non-cytotoxic to normal human dermal fibroblasts. The cell proliferation and production of cytokine (IL-8) by fibroblasts, when in contact with the chitosan salts, were also investigated

บรรณานุกรม :
Pariyada Tanjak , Paweena Uppanan , Rittikorn Chainoy , Patcharee Ngamviriyavong , Wanida Janvikul , ปริยดา ตั๋นจักร , ปวีณา อุปนันต์ , ฤทธิกร ชายน้อย , พัชรี งามวิริยะวงศ์ , วนิดา จันทร์วิกูล . (2552). EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Pariyada Tanjak , Paweena Uppanan , Rittikorn Chainoy , Patcharee Ngamviriyavong , Wanida Janvikul , ปริยดา ตั๋นจักร , ปวีณา อุปนันต์ , ฤทธิกร ชายน้อย , พัชรี งามวิริยะวงศ์ , วนิดา จันทร์วิกูล . 2552. "EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Pariyada Tanjak , Paweena Uppanan , Rittikorn Chainoy , Patcharee Ngamviriyavong , Wanida Janvikul , ปริยดา ตั๋นจักร , ปวีณา อุปนันต์ , ฤทธิกร ชายน้อย , พัชรี งามวิริยะวงศ์ , วนิดา จันทร์วิกูล . "EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2552. Print.
Pariyada Tanjak , Paweena Uppanan , Rittikorn Chainoy , Patcharee Ngamviriyavong , Wanida Janvikul , ปริยดา ตั๋นจักร , ปวีณา อุปนันต์ , ฤทธิกร ชายน้อย , พัชรี งามวิริยะวงศ์ , วนิดา จันทร์วิกูล . EFFECTS OF ENVIRONMENTAL pH AND MW OF CHITOSAN SALTS ON THEIR BIOLOGICAL PROPERTIES. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2552.