ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito
นักวิจัย : Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Biological sciences , Bonito , Cholesterol , Fatty acid , Food , Food science and technology , Lipid , Mineral , Protein , Proximate composition , PUFAs , Skipjack , Tongol , Tuna roe , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2554
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/18172
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Chemical compositions of roes from three tuna species including skipjack (Katsuwonous pelamis) (SJK), tongol (Thunnus tonggol) (TGL) and bonito (Euthynnus affinis) (BNO) were determined. Tuna roes contained 72.17-73.03% moisture, 18.16-20.15% protein, 3.29-5.68% lipid and 1.79-2.10% ash. Non-defatted and defatted roes from all species contained protein with a molecular weight of 97 kDa as the major component. Glutamic acid and glutamine were the most abundant amino acids (12.18-12.65 g/100 g protein), while K, Na and P were the major elements in defatted-tuna roes. Crude lipids from tuna roes contained phospholipids as the major component (51.22-54.90% of total lipids) with high content of docosahexaenoic acid (C22:6 n-3) (20.53-26.19% of total lipids). Cholesterol contents of crude lipids from the roes of SJK, TGL and BNO were 172, 122 and 94 mg/100 g lipids, respectively. Therefore, tuna roe could be a promising source of valuable nutrients for human food and animal feeds.

บรรณานุกรม :
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2554). Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2554. "Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2554. Print.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Chemical compositions of the roes from skipjack, tongol and bonito. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2554.