ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product
นักวิจัย : Nipa Chokesajjawatee , Sarinya Pornaem , Young-Gun Zo , Sanit Kamdee , Plearnpis Luxananil , Srianant Wansen , Rudd Valyasevi , นิภา โชคสัจจะวาที , ศริญญา พรเอี่ยม , สนิตย์ คำดี , เพลินพิศ ลักษณะนิล , ศรีอนันต์ วรรณเสน , รุจ วัลยะเสวี
คำค้น : Fermented pork , Nham , Staphylococcal enterotoxins , Staphylococcus aureus , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/17908
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Staphylococcus aureus is one of the most prevalent bacterial pathogens causing food-borne disease worldwide. Staphylococcal food poisoning is caused by ingestion of staphylococcal enterotoxins (SEs) pre-formed in the implicated food. In this study, the incidences of S. aureus and classical SEs (SEA-SEE) contamination in ‘Nham’, a traditional Thai fermented pork product, were determined. Among 155 Nham samples tested, as high as 39.35% of the samples were positive for S. aureus (2–3500 MPN/g), but none were positive for the SEs. The risk factors for S. aureus contamination were highly correlated with the manufacturer and the pH of the product. A predictive model determined the probability of the presence of S. aureus to be 0.24 at the pH 4.6. During the fermentation process, the number of S. aureus slightly increased in the first day and decreased afterward. S. aureus counts continued to decrease when Nham was stored refrigerated. The negative result for enterotoxins and low counts of S. aureus in Nham surveyed in this study, and reduction of the pathogen counts during fermentation and storage suggested that there is very low risk of staphylococcal food poisoning from consuming properly fermented Nham.

บรรณานุกรม :
Nipa Chokesajjawatee , Sarinya Pornaem , Young-Gun Zo , Sanit Kamdee , Plearnpis Luxananil , Srianant Wansen , Rudd Valyasevi , นิภา โชคสัจจะวาที , ศริญญา พรเอี่ยม , สนิตย์ คำดี , เพลินพิศ ลักษณะนิล , ศรีอนันต์ วรรณเสน , รุจ วัลยะเสวี . (2552). Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Nipa Chokesajjawatee , Sarinya Pornaem , Young-Gun Zo , Sanit Kamdee , Plearnpis Luxananil , Srianant Wansen , Rudd Valyasevi , นิภา โชคสัจจะวาที , ศริญญา พรเอี่ยม , สนิตย์ คำดี , เพลินพิศ ลักษณะนิล , ศรีอนันต์ วรรณเสน , รุจ วัลยะเสวี . 2552. "Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Nipa Chokesajjawatee , Sarinya Pornaem , Young-Gun Zo , Sanit Kamdee , Plearnpis Luxananil , Srianant Wansen , Rudd Valyasevi , นิภา โชคสัจจะวาที , ศริญญา พรเอี่ยม , สนิตย์ คำดี , เพลินพิศ ลักษณะนิล , ศรีอนันต์ วรรณเสน , รุจ วัลยะเสวี . "Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2552. Print.
Nipa Chokesajjawatee , Sarinya Pornaem , Young-Gun Zo , Sanit Kamdee , Plearnpis Luxananil , Srianant Wansen , Rudd Valyasevi , นิภา โชคสัจจะวาที , ศริญญา พรเอี่ยม , สนิตย์ คำดี , เพลินพิศ ลักษณะนิล , ศรีอนันต์ วรรณเสน , รุจ วัลยะเสวี . Incidence of Staphylococcus aureus and associated risk factors in Nham, a Thai fermented pork product. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2552.