ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation
นักวิจัย : Paweena Dikit , Pawadee Methacanon , Wonnop Visessanguan , Aran H-Kittikun , Suppasil Maneerat , ภาวดี เมธะคานนท์
คำค้น : Bioemulsifier , Characterization , Chemistry , Glucan-protein complex , Spent yeast , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2553
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/16936
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Crude biopolymer was extracted from spent yeast, lyophilized and fractionated on Sephadex G-100 to yield two fractions coded as fraction I and II. Fraction I was composed of both carbohydrates and proteins, showing emulsifying activity whereas fraction II consisted of only proteins and possessed no activity. Hence composition and chemical characterization of the purified fraction I (bioemulsifier) was analyzed using various analytical techniques. It was found that the sample contained 96% of carbohydrates consisting mainly of glucose with minor quantities of mannose, and 4% of protein built from 17 amino acids with the highest content of serine followed by alanine. The results also indicated that the sample was protein-bound glucan with the average molecular weight of 1.93 × 105 Da. The functional groups and primary structure of the sample were revealed by FT-IR and NMR techniques. The data demonstrate that the sample comprises a mixture of (1→4)-α- and (1→3)-β-d-glucans bound with protein. Enzymatic hydrolyses using α-amylase and endo 1,3-β-d-glucanase confirmed the presence of both glucans. Therefore, this bioemulsifier was identified as glucan–protein complex which is different from usual mannoprotein emulsifier derived from yeasts.

บรรณานุกรม :
Paweena Dikit , Pawadee Methacanon , Wonnop Visessanguan , Aran H-Kittikun , Suppasil Maneerat , ภาวดี เมธะคานนท์ . (2553). Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Paweena Dikit , Pawadee Methacanon , Wonnop Visessanguan , Aran H-Kittikun , Suppasil Maneerat , ภาวดี เมธะคานนท์ . 2553. "Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Paweena Dikit , Pawadee Methacanon , Wonnop Visessanguan , Aran H-Kittikun , Suppasil Maneerat , ภาวดี เมธะคานนท์ . "Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2553. Print.
Paweena Dikit , Pawadee Methacanon , Wonnop Visessanguan , Aran H-Kittikun , Suppasil Maneerat , ภาวดี เมธะคานนท์ . Characterization of an unexpected bioemulsifier from spent yeast obtained from Thai traditional liquor distillation. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2553.