ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg
นักวิจัย : Thammarat Kaewmanee , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , ธรรมรัตน์ แก้วมณี , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Biological sciences , Duck egg , Egg white protein , Food , Food science and technology , Sodium chloride , Thermal aggregation , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2554
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/12934
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Thermal aggregation of duck egg white solution (1 mg protein/ml, pH 7) was monitored in the presence of different NaCl concentrations (0-6%, w/w) across the temperature range of 20-90 °C. Duck egg white solution exhibited higher turbidity with coincidental increases in surface hydrophobicity and decreases in sulfhydryl group content as temperatures increased from 70 to 90 °C (p < 0.05). As NaCl concentration increased, the negative charge decreased, with coincidental increases in particle size of aggregate after heating to 90 °C. As visualised by confocal laser scanning microscopy, larger clusters of protein aggregates were observed with increasing NaCl concentrations. Major duck egg white protein with molecular mass of 45 kDa disappeared in the presence of 2-6% NaCl after heating above 80 °C, regardless of concentrations. Therefore, NaCl, especially at high concentrations, could induce thermal aggregation of duck egg white protein, which could determine the characteristics of salted egg white after heating.

บรรณานุกรม :
Thammarat Kaewmanee , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , ธรรมรัตน์ แก้วมณี , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2554). Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Thammarat Kaewmanee , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , ธรรมรัตน์ แก้วมณี , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2554. "Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Thammarat Kaewmanee , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , ธรรมรัตน์ แก้วมณี , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2554. Print.
Thammarat Kaewmanee , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , ธรรมรัตน์ แก้วมณี , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Effect of NaCl on thermal aggregation of egg white proteins from duck egg. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2554.