ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS
นักวิจัย : Kobkul Laotent , Milan Certik , กอบกุล เหล่าเท้ง
คำค้น : Biochemistry , Biological sciences , Biology and biochemistry , BT-B-02-NG-B5-4905 , Microbial oils , Polyunsaturated fatty acid , Solid state fermentation , Submerge fermentation , การหมัก , ศูนย์พันธุวิศวกรรมและเทคโนโลยีชีวภาพแห่งชาติ , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช , เทคโนโลยีชีวภาพ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2553
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/10276
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Increasing demand for high-value oils has focused commercial attention on the provision of suitable biosynthetic framework for their production. From various valueadded lipids, one of the main targets is highlighted on polyunsaturated fatty acids (PUFAs) that have been incorporated into several products ranging from feeds, foods and cosmetic to pharmaceutical. Because of their inadequacy from conventional agricultural and animal sources, microbial biotechnology represents alternative and promising processes for PUFA production. Although diverse microbial strains synthesizing PUFAs have been described, particular interest has been paid to the oleaginous strains that accumulate substantial amounts of intracellular lipids containing desired PUFAs. The metabolic processes underlying oleaginicity and regulation of fatty acid metabolism of these microbes has been addressed to developing fermentation techniques for increasing yield of aimed PUFAs. Two basic biotechnological processes have been developed for fungal PUFA production: submerged and solid state fermentations. Both individual fermentation processes provide specific advantages in each industrial application that in turn depend on the bioproduct form, PUFA yield and cost of production process. The conventional improvement of PUFA production through either culture optimization or mutation technique has been reported. In addition to the classical methods, the emerging modern biotechnologies, such as metabolic engineering and systems biology have been considered to be rational strategies and used for improving PUFA production. The progress in production of valuable PUFAs including gamma-linolenic acid (C18:3 ω-6; GLA), dihomo-gamma linolenic acid (C20:3 ω-6; DGLA), arachidonic acid (C20:4 ω-6;AA), eicosapentanoic acid (C20:5 ω-3; EPA) and docosahexaenoic acid (C22:6 ω-3; DHA) is described.

บรรณานุกรม :
Kobkul Laotent , Milan Certik , กอบกุล เหล่าเท้ง . (2553). BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Kobkul Laotent , Milan Certik , กอบกุล เหล่าเท้ง . 2553. "BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Kobkul Laotent , Milan Certik , กอบกุล เหล่าเท้ง . "BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2553. Print.
Kobkul Laotent , Milan Certik , กอบกุล เหล่าเท้ง . BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION AND APPLICATION OF HIGH-VALUE MICROBIAL OILS. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2553.