ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe.

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe.
นักวิจัย : Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Jianping Wu , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Biological sciences , Enzymatic hydrolysis , Fish roe , Food , Food science and technology , Functional properties , Protein hydrolysates , Skipjack (Katsuwonous pelamis) , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช , ไข่ปลา , ไฮโดรไลเสต
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2555
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/23587
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe, hydrolysed by Alcalase 2.4 L (RPH) with different degrees of hydrolysis (DH) at various concentrations were examined. As DH increased, the reduction of DPPH, ABTS radicals scavenging activities and reducing power were noticeable (p < 0.05). The increases in metal chelating activity and superoxide scavenging activity were attained with increasing DH (p < 0.05). However, chelating activity gradually decreased at DH above 30%. All activities except superoxide anion radical scavenging activity increased as the concentration of hydrolysate increased (p < 0.05). Hydrolysis using Alcalase could increase protein solubility to above 80% over a wide pH range (2–10). The highest emulsion ability index (EAI) and foam stability (FS) of hydrolysates were observed at low DH (5%) (p < 0.05). Concentrations of hydrolysates determined interfacial properties differently, depending on DH. The molecular weight distribution of RPH with 5%DH (RPH5) was determined using Sephadex G-75 column. Two major peaks with the molecular weight of 57.8 and 5.5 kDa were obtained. Fraction with MWof 5.5 had the strongest metal chelating activity and ABTS radical scavenging activity. The results reveal that protein hydrolysates from defatted skipjack roe could be used as food additives possessing both antioxidant activity and functional properties

บรรณานุกรม :
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Jianping Wu , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2555). Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe..
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Jianping Wu , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2555. "Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe.".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Jianping Wu , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe.."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2555. Print.
Rossawan Intarasirisawat , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Jianping Wu , รสวันต์ อินทรศิริสวัสดิ์ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Antioxidative and functional properties of protein hydrolysate from defatted skipjack (Katsuwonous pelamis) roe.. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2555.