ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Maximum CO2 and Minimum O2 Tolerance of ‘Nam Dok Mai See Thong’ Mangoes in Controlled Atmosphere Storage

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Maximum CO2 and Minimum O2 Tolerance of ‘Nam Dok Mai See Thong’ Mangoes in Controlled Atmosphere Storage
นักวิจัย : Kanchana Boonruang , Vanee Chonhenchob , Wannee Chinsirikul , Asira Fuongfuchat , Noppadol Kerddonfag , Sorraya Phiboonkulsamrit , Charinee Winotapun , กาญจนา บุญเรือง , วาณี ชนเห็นชอบ , วรรณี ฉินศิริกุล , อศิรา เฟื่องฟูชาติ , นพดล เกิดดอนแฝก , สรญา พิบูลกุลสัมฤทธิ์ , ชาริณี วิโนทพรรษ์
คำค้น : Controlled atmosphere storage , Electrical and electronic engineering , Mangoes , Nam Dok Mai See Thong , การควบคุมบรรยากาศ , มะม่วงน้ำดอกไม้ , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช Engineering and technology
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2550
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/7465
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Study of maximum CO2 tolerance of ‘Nam Dok Mai See Thong’ mangoes in controlled atmosphere storage of 0.03 (control), 5, 10, 15 and 20% CO2 with 17-20% O2 (balance N2) in 13oC. Average respiration rate of mangoes are 41.80, 31.55, 32.14, 44.73 และ 50.16 mlCO2.kg-1.h-1 respectively. Elevated CO2 concentrations decreased weight loss, delay ripening and reduced ethanol accumulation in pulp. Storage atmosphere of 20% CO2 inhibited anthracnose symptom while another concentrations this symptom occurred after 15 days of storage. Study of minimum O2 tolerance in controlled atmosphere storage of 20 (control), 15, 10, 5 and 0% O2 with 0.03% CO2 (balance N2). Average respiration rate of mangoes are 43.01, 46.20, 40.78, 29.37 and 14.82 mlCO2.kg-1.h-1 respectively. Reduced O2 concentrations increased weight loss of mangoes. Storage atmosphere of 0% O2 inhibited anthracnose symptom and ripening but generated high ethanol accumulation and caused fermentation. Other O2 concentrations did not cause fermentation but presented anthracnose symptom and appeared of black vessel disorder in peel and pulp after 15 days of storage.

บรรณานุกรม :