ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Classification of fish sauces by using an electronic nose

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Classification of fish sauces by using an electronic nose
นักวิจัย : สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpung
คำค้น : Carbon black , Cheimical sensors , Electronic Nose , Engineering and technology , Fish sauces , Materials engineering , Odors , P0030177 , กลิ่น , คาร์บอนแบล็ค , จมูกอิเล็กทรอนิกส์ , น้ำปลา , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช , เซนเซอร์
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/7147
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Fish sauce is a salty reddish brown fluid that made from fermentation of raw fishes with salt. A high quality fish sauce gives a taste and aroma which is important flavoring in Thai-cooking. A low quality fish sauce has the same salty level as a high quality one but its taste usually different. In this study, odors from high quality fish sauces and low quality fish sauces were brought to an electronic nose (enose) system for classification. Six brands of high quality fish sauces, i.e. Tiparod, Squid, Razorclam, Tesco, Megachef and Oyster, and three brands of low quality fish sauces, i.e. Savepak, TN and Limrod, were purchased from a local shop. The home-made enose system composed of 16 sensors in which each sensor was fabricated from thin film of a polymer-carbon black composite on an interdigited electrode. Principal component analysis (PCA) and artificial neural network (ANN) were methods used for a pattern classification. The results show that the enose classify high quality fish sauces and low quality sauces with more than 90% accuracy.

บรรณานุกรม :
สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpung . (2551). Classification of fish sauces by using an electronic nose.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpung . 2551. "Classification of fish sauces by using an electronic nose".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpung . "Classification of fish sauces by using an electronic nose."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2551. Print.
สมบุญ สหสิทธิวัฒน์ , ละอองดาว เม่นบางผึ้ง , Somboon Sahasithiwat , Laongdao Menbangpung . Classification of fish sauces by using an electronic nose. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2551.