ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts
นักวิจัย : Chodsana Sriket , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Kenji Hara , Asami Yoshida , โชษณ ศรีเกตุ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน
คำค้น : Bambara groundnut , Biological sciences , Food , Food science and technology , Freshwater prawn , Legume , Softening , Soybean , การทำให้นิ่ม , กุ้งน้ำจืด , ถั่วลิสง , ถั่วเหลือง , สาขาวิทยาศาสตร์เคมีและเภสัช
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2555
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/23590
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Meat quality of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) treated with soybean and bambara groundnut extracts at different concentrations was monitored during 10 days of iced storage. During storage, the control sample (without treatment) had a higher pH, TCA-soluble peptide content, heat soluble collagen content, proteolytic activities and psychrophilic bacterial count than did samples treated with soybean and bambara groundnut extracts. Conversely, shear force value and likeness scores of the control sample decreased (p < 0.05), more likely associated with softening of muscle. The decrease in myosin heavy chain in the control sample was found after 6 days of storage. However, no changes in protein patterns of samples treated with soybean extracts at 2.5 mg/mL were found after 10 days of storage. Therefore, the injections of legume seed extracts, especially soybean extract, at a sufficient concentration, could be a means to retard muscle softening and maintain the qualities of freshwater prawn during iced storage.

บรรณานุกรม :
Chodsana Sriket , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Kenji Hara , Asami Yoshida , โชษณ ศรีเกตุ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . (2555). Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Chodsana Sriket , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Kenji Hara , Asami Yoshida , โชษณ ศรีเกตุ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . 2555. "Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Chodsana Sriket , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Kenji Hara , Asami Yoshida , โชษณ ศรีเกตุ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . "Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2555. Print.
Chodsana Sriket , Soottawat Benjakul , Wonnop Visessanguan , Kenji Hara , Asami Yoshida , โชษณ ศรีเกตุ , สุทธวัฒน์ เบญจกุล , วรรณพ วิเศษสงวน . Retardation of post-mortem changes of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) stored in ice by legume seed extracts. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2555.