ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg
นักวิจัย : Paichok Panja
คำค้น : Carcass , Cholesterol , Egg quality , Mulberry leaves , Performance
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2556
อ้างอิง : Walailak journal of science and technology.10,2 (2013) pp.121-129 , 1686-3933 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/7079
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Experiment I (Broilers) The experimental design was completely randomized. Two hundred and forty of 3 week old male broilers were divided into 5 groups with 4 replicates of 12 birds each. The protein and metabolizable energy content of basal diets were 20 % and 3,000 kcal/kg, respectively. The basal diets were supplemented with mulberry leaves at 0, 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 % of diet. The results demonstrated that feed intake, weight gain, feed efficiency, nitrogen and energy intake were not significantly different among treatments (P > 0.05). The carcass quality showed that carcass weight, dressing percentage and percent of abdominal fat pad were also not significantly different (P > 0.05). The blood cholesterol and triglyceride were significant (P < 0.05) lower at higher levels of mulberry leaves. However, the cholesterol content in thigh meat was not significantly different among treatments (P > 0.05). Experiment II (Layers) The experimental design was completely randomized and two hundred of 27 week old laying hens were divided into 5 groups with 4 replicates of 10 birds each. The protein and metabolizable energy content of basal diet were 16 % and 2,750 kcal/kg, respectively. The basal diets were supplemented with mulberry leaves at 0, 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 % of diet. The results found that feed intake, egg weight, egg mass, and egg quality were not significantly different among treatments (P > 0.05). The blood cholesterol was found to decrease (P < 0.05) at 0.5, 1.0 and 2.0 % of mulberry leaves inclusion. Likewise, triglyceride was also found to decrease (P < 0.05) at 0.5 to 1.5 % of inclusion. In addition, yolk cholesterol content was found to decrease and was significantly different (P < 0.05) at 2 % of inclusion.

บรรณานุกรม :
Paichok Panja . (2556). The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Paichok Panja . 2556. "The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Paichok Panja . "The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2556. Print.
Paichok Panja . The effects of dietary mulberry leaves (Morus alba L.) on chicken performance, carcass, egg quality and cholesterol content of meat and egg. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2556.