ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage
นักวิจัย : Yutthana Kingcha , Amonlaya Tosukhowong , Zendo, Takeshi , Sittiruk Roytrakul , Plearnpis Luxananil , Kingeaw Chareonpornsook , Ruud Valyasevi , Sonomoto, Kenji , Wonnop Visessanguan
คำค้น : Application , Listeria monocytogenes , Nham , Pediocin PA-1/AcH , Pediococcus , Pediococcus pentosaceus
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2555
อ้างอิง : Food control. 25,1 (2012) pp. 190-196 , 0956-7135 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/6474
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Lactic acid bacteria forming bacteriocin active against Listeria monocytogenes were screened for potential use in controlling growth of L. monocytogenes in Nham, a Thai traditional fermented pork sausage. Based on the spot-on-lawn assay, Pediococcus pentosaceus BCC 3772 was found to produce the highest anti-listeria activity. Through a series of chromatographic techniques, Edman N-terminal sequencing and mass spectrometry, this anti-listeria compound showed a complete homology to pediocin PA-1/AcH. Inoculation of P. pentosaceus BCC 3772 in Nham caused a significant decrease of 3.2 log in population of spiked L. monocytogenes within 18-24 h of fermentation, in comparison with the initial count with no significant changes in sensory properties and consumer acceptability on the overall characteristics of the final fermented Nham products. These results indicate that the P. pentosaceus BCC 3772 should be useful as a functional starter culture for control of L. monocytogenes without compromising the unique quality of Nham. © 2011 Elsevier Ltd.

บรรณานุกรม :
Yutthana Kingcha , Amonlaya Tosukhowong , Zendo, Takeshi , Sittiruk Roytrakul , Plearnpis Luxananil , Kingeaw Chareonpornsook , Ruud Valyasevi , Sonomoto, Kenji , Wonnop Visessanguan . (2555). Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Yutthana Kingcha , Amonlaya Tosukhowong , Zendo, Takeshi , Sittiruk Roytrakul , Plearnpis Luxananil , Kingeaw Chareonpornsook , Ruud Valyasevi , Sonomoto, Kenji , Wonnop Visessanguan . 2555. "Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Yutthana Kingcha , Amonlaya Tosukhowong , Zendo, Takeshi , Sittiruk Roytrakul , Plearnpis Luxananil , Kingeaw Chareonpornsook , Ruud Valyasevi , Sonomoto, Kenji , Wonnop Visessanguan . "Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2555. Print.
Yutthana Kingcha , Amonlaya Tosukhowong , Zendo, Takeshi , Sittiruk Roytrakul , Plearnpis Luxananil , Kingeaw Chareonpornsook , Ruud Valyasevi , Sonomoto, Kenji , Wonnop Visessanguan . Anti-listeria activity of Pediococcus pentosaceus BCC 3772 and application as starter culture for Nham, a traditional fermented pork sausage. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2555.