ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง , Antioxidant activity and chemical constituents in purple glutinous rice Thailand local genotypes
นักวิจัย : เฉลิม จันทร์สม , สกุล มูลคำ , วนิดา จันทร์สม , เอกสิทธิ์ สกุลคู , กรณ์กาญจน์ ภมรประวัติธนะ , Chalerm Jansom , Sakul Moolkam , Vanida Jansom , Ekasith Skulkhu , Kornkarn Bhamarapravatana
คำค้น : Purple glutinous rice , Antioxidant , Nutraceutical , ข้าวเหนียวก่ำ , ฤทธิ์ต้านออกซิเดชัน , ผลิตภัณฑ์เสริมสุขภาพ
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2553
อ้างอิง : ธรรมศาสตร์เวชสาร. 10,2 (2553) 136-143 , 1513-5241 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/5592
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Genetic diversity and growing environment cause differentiation of chemical constituents in purple glutinous rice (Oryza Sativa L.) The colors of pericarp layers are characterized by anthocyanins profile. The anthocyanins are cyanidin dihexoside, cyanidin 3-glucoside, cyanidin hexoside and peonidin 3-glucoside. They belong to parent class of flavonoids, which have antioxidant activity. In this study was to investigate for antioxidant activity and chemical constituents in purple glutinous rice Thailand local genotypes. The 36 local genotypes of purple glutinous rice were collected from the north and northeast of Thailand. K-Entry 12 Niewdam gave the highest antioxidant activity both DPPH radical scavenging assay (IC50 = 26.64 ± 1.14 μg/ml) and lipid peroxidation assay (IC50 = 50.22 ± 5.51 μg/ml). Furthermore, the highest content of total phenolics compound and cyanidin 3-glucoside were 1.73 ± 0.04 mg GAE/g (grain) and 536.57 ± 4.05 μg/g (grain), respectively. K-Entry 17 Niewdamtubmhoo gave high antioxidant activity by lipid peroxidation assay (IC50 = 70.24 ± 2.20 μg/ml) and high cyaniding 3-glucoside content [488.22 ± 3.45 μg/g (grain)]. This data demonstrated to cultivated K-Entry 12 Niewdam promotion. This genotype could be useful raw material for nutraceutical product.

บรรณานุกรม :
เฉลิม จันทร์สม , สกุล มูลคำ , วนิดา จันทร์สม , เอกสิทธิ์ สกุลคู , กรณ์กาญจน์ ภมรประวัติธนะ , Chalerm Jansom , Sakul Moolkam , Vanida Jansom , Ekasith Skulkhu , Kornkarn Bhamarapravatana . (2553). ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
เฉลิม จันทร์สม , สกุล มูลคำ , วนิดา จันทร์สม , เอกสิทธิ์ สกุลคู , กรณ์กาญจน์ ภมรประวัติธนะ , Chalerm Jansom , Sakul Moolkam , Vanida Jansom , Ekasith Skulkhu , Kornkarn Bhamarapravatana . 2553. "ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
เฉลิม จันทร์สม , สกุล มูลคำ , วนิดา จันทร์สม , เอกสิทธิ์ สกุลคู , กรณ์กาญจน์ ภมรประวัติธนะ , Chalerm Jansom , Sakul Moolkam , Vanida Jansom , Ekasith Skulkhu , Kornkarn Bhamarapravatana . "ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2553. Print.
เฉลิม จันทร์สม , สกุล มูลคำ , วนิดา จันทร์สม , เอกสิทธิ์ สกุลคู , กรณ์กาญจน์ ภมรประวัติธนะ , Chalerm Jansom , Sakul Moolkam , Vanida Jansom , Ekasith Skulkhu , Kornkarn Bhamarapravatana . ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันและองค์ประกอบทางเคมีของข้าวเหนียวก่ำพันธุ์พื้นเมือง. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2553.