ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract , คุณสมบัติทางเภสัชโภชนาของโมรินดาซิตริโฟเลียนในน้ำสกัด "ยอ" ของไทย และน้ำสกัด "โนนิ"
นักวิจัย : Pranee Nandhasri , Kammal Kumar Pawa , Jamnong Kaewtubtim , Chareonchai Jeamchanya , Chalerm Jansom , Chisanucha Sattaponpun , ปราณี นันทศรี , กัมมาล กุมาร ปาวา , จำนง แก้วทับทิม , เจริญไชย เจียมจรรยา , เฉลิม จันทร์สม , ชิษณุชา สัตพนพันธึ์
คำค้น : Nutraceutical and functional food , Morinda citrifolia , Noni juice extract , HPLC , TLC
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2548
อ้างอิง : Songklanakarin journal of science and technology. 27,Suppl. 2 (2005) pp. 579-586 , 0125-3395 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/5048
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Morinda citrifolia Linn. is known in Thailand as "Yor" and commonly called "Noni" in Hawaii, Tahiti and USA. This paper reports the results of chemical analysis of Thai "Yor" (M. citrifolia) juice extract. The juice from "Yor" fruit, was found to be high in vitamin C, vitamin B-complex contents (HPLC method), and was also high in anti-oxidants, anthraquinones, flavonoids, saponins and scopoletin (TLC method). Sodium, potassium, calcium, iron and selenium contents of the juice (AAS method) are also reported. All the results of Thai "yor" juice are comparable to those of the commercially distributed 'Noni' juice. The Thai "Yor" juice was free of microorganisms and could safely be consumed in the recommended amount of 30 ml/day. The results of this study only apply to the Thai "Yor" juice preparation. The commercial "Noni" juice may be processed differently and may contain other ingredients.

บรรณานุกรม :
Pranee Nandhasri , Kammal Kumar Pawa , Jamnong Kaewtubtim , Chareonchai Jeamchanya , Chalerm Jansom , Chisanucha Sattaponpun , ปราณี นันทศรี , กัมมาล กุมาร ปาวา , จำนง แก้วทับทิม , เจริญไชย เจียมจรรยา , เฉลิม จันทร์สม , ชิษณุชา สัตพนพันธึ์ . (2548). Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Pranee Nandhasri , Kammal Kumar Pawa , Jamnong Kaewtubtim , Chareonchai Jeamchanya , Chalerm Jansom , Chisanucha Sattaponpun , ปราณี นันทศรี , กัมมาล กุมาร ปาวา , จำนง แก้วทับทิม , เจริญไชย เจียมจรรยา , เฉลิม จันทร์สม , ชิษณุชา สัตพนพันธึ์ . 2548. "Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Pranee Nandhasri , Kammal Kumar Pawa , Jamnong Kaewtubtim , Chareonchai Jeamchanya , Chalerm Jansom , Chisanucha Sattaponpun , ปราณี นันทศรี , กัมมาล กุมาร ปาวา , จำนง แก้วทับทิม , เจริญไชย เจียมจรรยา , เฉลิม จันทร์สม , ชิษณุชา สัตพนพันธึ์ . "Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2548. Print.
Pranee Nandhasri , Kammal Kumar Pawa , Jamnong Kaewtubtim , Chareonchai Jeamchanya , Chalerm Jansom , Chisanucha Sattaponpun , ปราณี นันทศรี , กัมมาล กุมาร ปาวา , จำนง แก้วทับทิม , เจริญไชย เจียมจรรยา , เฉลิม จันทร์สม , ชิษณุชา สัตพนพันธึ์ . Nutraceutical properties of Thai "Yor", Morinda citrifolia and "Noni" juice extract. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2548.