ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand
นักวิจัย : Nantika Soonthornchaikul , Garelick, Hemda
คำค้น : Bacteria (microorganisms) , Campylobacter , Bivalvia , Mollusca , Musculista senhousia , Ostreidae
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : Foodborne pathogens and disease. 6,8 (2009) pp. 947-951 , 1535-3141 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/4922
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Campylobacter species have been recognized as the most commonly reported cause of bacterial gastroenteritis in humans. The increase of resistance rates to drugs of choice used for treatment in campylobacteriosis is becoming a public health concern. In parallel, the increased use of antimicrobials in aquaculture may lead to the emergence of resistant microorganisms and is likely to cause additional health risk to humans through food consumption. The study assesses the presence of antimicrobial resistance in Campylobacter species isolated from three groups of bivalve molluscs (bloody cockles, green mussels, and oysters) purchased from markets in Bangkok. Thirty samples were collected from each group. Susceptibility to three antimicrobials was determined using the Epsilometer test. Rates of erythromycin, nalidixic acid, and ciprofloxacin resistance in Campylobacter isolates were 72-84%, 28-40%, and 21-25%, respectively. There was no statistically significant difference in the prevalence of each antimicrobial resistance between the three groups. This study demonstrates a significant level of antimicrobial resistance in the Campylobacter spp. isolated from molluscs with a particular high rate of resistance to erythromycin. Consumption of raw molluscs contaminated with antimicrobial-resistant Campylobacter spp. may therefore result in resistant infections in humans. Copyright 2009, Mary Ann Liebert, Inc.

บรรณานุกรม :
Nantika Soonthornchaikul , Garelick, Hemda . (2552). Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Nantika Soonthornchaikul , Garelick, Hemda . 2552. "Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Nantika Soonthornchaikul , Garelick, Hemda . "Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2552. Print.
Nantika Soonthornchaikul , Garelick, Hemda . Antimicrobial resistance of campylobacter species isolated from edible bivalve molluscs purchased from Bangkok markets, Thailand. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2552.