ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export

หน่วยงาน สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export
นักวิจัย : ซิงชิง ทองดี
คำค้น : การรมควัน , ซัลเฟอร์ไดออกไซด์ , ทุเรียน , ระบบการรับรองคุณภาพ , ลำไย , ลิ้นจี่
หน่วยงาน : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2546
อ้างอิง : http://elibrary.trf.or.th/project_content.asp?PJID=RDG3820014 , http://research.trf.or.th/node/906
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

ซิงชิง ทองดี และคณะได้ศึกษาให้ได้เทคโนโลยีที่เหมาะสมต่อการพัฒนาคุณภาพผลไม้ 3 ชนิด คือ ลำไย ลิ้นจี่ และทุเรียน โดยจัดทำระบบฐานข้อมูลเกี่ยวกับเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยว จัดทำระบบคุณภาพของผลไม้ดังกล่าว โดย การพัฒนาระบบการประกันคุณภาพที่เหมาะสมในการนำไปใช้ พัฒนาบุคลากรด้านการจัดการระบบประกันคุณภาพ และ ถ่ายทอดเทคโนโลยีและการจัดการระบบประกันคุณภาพผลไม้ จากการพัฒนาดังกล่าวทำให้ได้เทคโนโลยีที่เหมาะสมเชิง พานิชย์สำหรับพัฒนาคุณภาพทุเรียน ลำไย และลิ้นจี่เพื่อการส่งออก และมีระบบจัดการคุณภาพที่เหมาะสมและใช้กันได้ ในแต่ละพืช มีระบบฐานข้อมูลเกี่ยวกับเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวทุเรียน ลำไย และลิ้นจี่ และมีการถ่ายทอดเทคโนโลยี ให้ผู้ประกอบการ Agriculture is the backbone of society, particularly of its strengths and security; and quality is a mirror of the industry, particularly of its visions and values. Marketing of agricultural products in the global environment is complex and highly unstable and demand and supply unbalanced in a broad sense. In a number of analyses and conferences, agricultural problems have repeatedly centered at quality problems as a result of the successes and failures of the marketing system. Problem solving piece meal approach as in the past could not solve the root of the quality problem. Quality of agricultural product is a shared responsibility of the stakeholders along the handling chain from farm to table. From producers, intermediate service providers to exporters, the final customer is not always clear neither is customer satisfaction measurable. The fresh produce industry, unlike the processing industry, in general, has been slow to response to increasing market requirements on issues concerning quality and safety. However, this is fast changing, as the market competition intensified and global trading becomes more open and liberated. The industrial manufacturing sectors have practiced the principles and methods of quality management for more than fifty years. Quality management has involved from mere inspection techniques with emphasis on quality control in the past to a systematic Plan-Do-Check-Act (PDCA) process involving inputs-process-outputs and continual improvement. The concept of customer satisfactions has been taken up in recent years and the whole quality management system is constructed to achieve that goal. Quality assurance is now considered an essential marketing tool. Quality management has now permeated into everyday business life. Quality management system for agricultural product, especially for perishable fresh produce, operates under a different set of platform from that for the industrial products. A suitable agriculture quality assurance system needs to be flexible, appropriate for the production and marketing system under uncertain environments, and take into consideration the prevailing cultural and social conditions that the industry operate. The management of the operating unit makes a selection of such a system depending on the quality objective, the requirements of the customer and quality maturity level of the business units. This book composes of five parts describing the changing quality concept, the quality system options, to the selection of appropriate system, quality system document preparation and implementation: Part 1 on developing a quality assurance system for fresh produce in Thailand describes historical background of quality management evolution, international norms, and quality system options appropriate for horticultural crops. Part 2 on creating quality cultures in the fresh produce industry points out the importance of quality culture in creating quality. Conceptual change precedent of quality culture change is achieved through the use of various managerial tools to enable the cultural shift that provide a platform for the implementation of quality system. Part 3 introduces an Agriculture Assurance system, AA 2002 designed by TISTR. The system is based on PDCA methodology while operate under a balance-and-check manner suitable for the fresh produce industry. The four essential elements compose of commitment for P, synthesis for D, product realization for C and assessment for A. The AA 2002 looks at the total handling chain from production to marketing in a systematic and analytical manner. The amount of documentation required for the AA 2002 and its implementation is much simplified and presented in a user-friendly tabulated format. Part 4 on developing an approved supplier programme (ASP) as a pre-requisite for the AA 2002. The ASP composed on three key sub-programmes, the supplier management programme, or AA 1001, programme for control of safety hazards, or AA 1002 which consists of AA 1002 (H) and AA 1002 (C) and programme for control of quality hazards, or AA 1003. These three ASP sub- programmes could be implemented independently and selectively. Part 5 presents information paper on durian to understand the unique nature of the durian fruit and the way the industry operate. The baseline information is used to incorporate in the design of best practice procedures/ processes. TISTR sincerely appreciate the financial support of the Thai Research Fund that made this work possible and would like to express sincerely gratitude to many people involved, met and worked throughout the study for the source of inspiration and encouragement for the authors.

บรรณานุกรม :
ซิงชิง ทองดี . (2546). Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export.
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ซิงชิง ทองดี . 2546. "Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export".
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ซิงชิง ทองดี . "Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export."
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย, 2546. Print.
ซิงชิง ทองดี . Quality Assurance of Longan, Durian and Lychee for Export. กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย; 2546.