ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products
นักวิจัย : Sueptrakool Wisessombat , Kanokwan Kittiniyom , Potjanee Srimanote , Wijit Wonglumsom , Supayang P. Voravuthikunchai
คำค้น : Apparatus , Chicken , Thermophilic Campylobacter
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : Journal of microbiological methods. 76,2 (2009) pp. 169-173 , 0167-7012 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/1852
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Conventional procedures for isolation of thermophilic Campylobacter spp. from chicken are complex, labor intensive, and time-consuming. The objective of this study was to create a novel Campylobacter culturing apparatus. A main concept of the device was based on the ability of Campylobacter to pass through a 0.45 μm pore size filter in viscous media. Preliminary study demonstrated that only viable Campylobacter moved through the membrane filter and could multiply in the enrichment culture. C. jejuni, C. coli, C. lari, and C. upsaliensis in the chicken samples were detected at cell concentrations as low as 10 cfu/g, after 24 h incubation at 42 °C. In total, 84 retail chicken samples were comparatively studied using both conventional method and apparatus. Sixteen samples (19.05%) were positive by the apparatus method; 14 (16.66%) of these positive samples contained C. coli and 2 (2.38%) contained C. jejuni. With the conventional method, 7 (8.33%) samples were positive 7 (8.33%) with C. coli. In conclusion, the apparatus detected more positive samples than did the conventional culture method.

บรรณานุกรม :
Sueptrakool Wisessombat , Kanokwan Kittiniyom , Potjanee Srimanote , Wijit Wonglumsom , Supayang P. Voravuthikunchai . (2552). A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Sueptrakool Wisessombat , Kanokwan Kittiniyom , Potjanee Srimanote , Wijit Wonglumsom , Supayang P. Voravuthikunchai . 2552. "A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Sueptrakool Wisessombat , Kanokwan Kittiniyom , Potjanee Srimanote , Wijit Wonglumsom , Supayang P. Voravuthikunchai . "A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2552. Print.
Sueptrakool Wisessombat , Kanokwan Kittiniyom , Potjanee Srimanote , Wijit Wonglumsom , Supayang P. Voravuthikunchai . A novel method and simple apparatus for the detection of thermophilic Campylobacter spp. in chicken meat products. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2552.