ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography
นักวิจัย : Narumol Vachirapatama , Juthamas Mahajaroensiri , Wonnop Visessanguan
คำค้น : DYES & dyeing , COLORS , FOOD , SOFT drinks , HIGH performance liquid chromatography
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : Journal of food & drug analysis. 16,5 (2008) pp. 77-82 , 1021-9498 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/1047
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Seven synthetic dyes (amaranth, ponceau 4R, sudan red 1, tartrazine, sunset yellow FCF, fast green FCF and brilliant blue FCF), commonly used as colorant in foodstuffs and soft drinks, were investigated on monolithic C18 column by high performance liquid chromatography. The compositions of mobile phase containing methanol-water in acetate buffer at different pH were optimized at the maximum detection wavelength of each synthetic dye. Relative standard deviations of retention time, peak area and peak height for seven synthetic dyes were 0.18-0.83, 0.44-3.49 and 0.49-3.56%, respectively. The detection limit (at a signal-to-noise ratio of 3) for amaranth, ponceau 4R, sudan red 1, tartrazine, sunset yellow FCF, fast green FCF and brilliant blue FCF were 3.38, 2.89, 2.62, 1.92, 3.38, 1.23 and 1.56 μg/L, respectively. The optimal methods were applied to identify and determine the synthetic dyes in seven foodstuffs and four soft drinks. The results showed that some samples contained synthetic dye at a higher concentration than the maximum legal limit in foods and soft drinks of Thailand

บรรณานุกรม :
Narumol Vachirapatama , Juthamas Mahajaroensiri , Wonnop Visessanguan . (2551). Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Narumol Vachirapatama , Juthamas Mahajaroensiri , Wonnop Visessanguan . 2551. "Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Narumol Vachirapatama , Juthamas Mahajaroensiri , Wonnop Visessanguan . "Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2551. Print.
Narumol Vachirapatama , Juthamas Mahajaroensiri , Wonnop Visessanguan . Identification and determination of seven synthetic dyes in foodstuffs and soft drinks on Monolithic C18 column by high performance liquid chromatography. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2551.