ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract
นักวิจัย : Paramee Chumsri , Anchalee Sirichote , Arunporn Itharat
คำค้น : EXTRACTION (Chemistry) , ROSELLE , PLANT extracts , HYDROGEN-ion concentration , ANTHOCYANINS , PHENOLS
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : Songklanakarin journal of science & technology. 30(2008) pp. 133-139 , 0125-3395 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/1035
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The present study aimed to: (a) study the physical and chemical properties of fresh roselle calyxes; (b) study the optimum conditions for water extraction of roselle; and (e) compare the methods of evaporation (vacuum, atmospheric) for processing of concentrated roselle extract. This study found that the L*, a* and b* values of fresh roselle calyxes were 0.09±0.01, 0.02±0.01 and 0.05±0.01. The pH, total acidity and total soluble solids content were 2.16±0.05, 4.20±0.01% as malic acid and 5.83±0.04°Brix, respectively. The yields of fresh and dried roselle calyxes production were 47.45±0.71% and 9.58±0.77%. The optimum conditions for fresh roselle calyxes, fresh calyxes to water ratio was 1:2, with the extraction temperature of 50°C for 30 min. For dried roselle calyxes, the optimum conditions were 1:10 ratio of dried calyxes to water and the extraction temperature of 50°C for 30 min. The method of evaporation under the vacuum of 44 cmHg at 70°C was an appropriate selected method for both concentrated fresh and dried roselle extracts. The pH, total acidity and total soluble solids contents of concentrated fresh roselle extract were 2.77±0.02, 12.73±0.09% as malic acid and 25.07±0.10 °Brix, respectively. The total anthocyanin, total phenolic contents and EC5050

บรรณานุกรม :
Paramee Chumsri , Anchalee Sirichote , Arunporn Itharat . (2551). Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Paramee Chumsri , Anchalee Sirichote , Arunporn Itharat . 2551. "Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Paramee Chumsri , Anchalee Sirichote , Arunporn Itharat . "Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2551. Print.
Paramee Chumsri , Anchalee Sirichote , Arunporn Itharat . Studies on the optimum conditions for the extraction and concentration of roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) extract. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2551.