ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions
นักวิจัย : Bhudsawan Hiranvarachat , Peamsuk Suvarnakuta , Sakamon Devahastin
คำค้น : Antioxidant activity , Degradation , Hot air drying , Low-pressure superheated steam drying , cis/trans-Isomerisation , Vacuum drying
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : Food chemistry. 107,4 (2008) pp. 1538-1546 , 0308-8146 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/902
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Carrots are known as a natural source of [beta]-carotene. In order to preserve the latter, carrots must generally be processed, and drying is one of the most common methods for processing carrots. During drying [beta]-carotene in carrots suffers degradation. [beta]-Carotene degradation is generally due to thermal degradation and isomerisation. In this work, the drying kinetics as well as the isomerisation kinetics and antioxidant activities of [beta]-carotene in carrots undergoing hot air drying, vacuum drying and low-pressure superheated steam drying (LPSSD) were determined within the temperature range of 60-80 ฐC and, in the case of vacuum drying and LPSSD, at a pressure of 7 kPa. A high performance liquid chromatography (HPLC) method was used to determine the [beta]-carotene contents and its isomerisation kinetics, while the antioxidant activities of various combinations of all-trans- and cis-forms of [beta]-carotene in carrots were evaluated using the Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay.

บรรณานุกรม :
Bhudsawan Hiranvarachat , Peamsuk Suvarnakuta , Sakamon Devahastin . (2551). Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Bhudsawan Hiranvarachat , Peamsuk Suvarnakuta , Sakamon Devahastin . 2551. "Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Bhudsawan Hiranvarachat , Peamsuk Suvarnakuta , Sakamon Devahastin . "Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2551. Print.
Bhudsawan Hiranvarachat , Peamsuk Suvarnakuta , Sakamon Devahastin . Isomerisation kinetics and antioxidant activities of beta-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2551.