ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods
นักวิจัย : Suntaree Vara-ubol , Chambers, Edgar , Chambers, Delores H.
คำค้น : Beany flavor , Beany aroma , Foods , Soybeans , Volatile , Aldehyde
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2547
อ้างอิง : Journal of sensory studies. 19,1 (2004) pp. 15-26 , 0887-8250 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/679
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The sensory characteristic "beany" is a limiting factor in introducing soy products to many consumers in western cultures. This research described sensory properties of beany flavor and described sensory odor characteristics of 19 chemicals that have been associated with beany aroma and flavor in previous literature. Seven concentrations varying from 1 to 100,000 ppm of each chemical (if soluble in propylene glycol) were examined by a five member trained descriptive panel. The panel described beany as having multiple attributes. Musty/earthy, musty/dusty, sour aromatics, and characterizing attributes such as green/pea pod, nutty, or brown collectively imparted beany aroma and flavor of most beans. Starchy flavor and powdery texture also were intrinsically associated with beany in bean product samples. Some chemicals tested were not beany at any level tested. Three alcohols, two ketones, one aldehyde, and one pyrazine exhibited beany characteristics (green/peapod or brown) only at low concentrations, generally 1-10 ppm.

บรรณานุกรม :
Suntaree Vara-ubol , Chambers, Edgar , Chambers, Delores H. . (2547). Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Suntaree Vara-ubol , Chambers, Edgar , Chambers, Delores H. . 2547. "Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Suntaree Vara-ubol , Chambers, Edgar , Chambers, Delores H. . "Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2547. Print.
Suntaree Vara-ubol , Chambers, Edgar , Chambers, Delores H. . Sensory characteristics of chemical compounds potentially associated with beany aroma in foods. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2547.