ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing
นักวิจัย : Sumontha Vadhanasin , Aroon Bangtrakulnonth , Thaned Chidkrau
คำค้น : Salmonella , Food safety , Frozen broiler chickens , Thai commercial exporters
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2547
อ้างอิง : Journal of food protection. 67,7 (2004) pp. 1480-1483 , 0362-028X , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/447
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The objective of this study was to evaluate reduction in salmonellae achieved by Thai commercial exporters of frozen broiler chickens. A total of 188 broiler samples and 56 water overflows from 2 chillers were collected from 9 processing lines of frozen broiler exporters at 4 identified critical control points (CCPs): CCP1, washing; CCP2, chilling; CCP3, deboning; and CCP4, packing. Samples were screened for salmonellae by ELISA, and bacterial identification was confirmed through biochemical and serological patterns. The overall prevalence of Salmonella was 24.6% (60 of 244 samples), with 12 serovars identified. Salmonella Albany was predominant (33.3%, 20 of 60 samples). Salmonella prevalence was 20.0% (6 of 30 samples) prior to CCP1 and was 12.5% (4 of 32), 22.7% (15 of 66), 33.3% (10 of 30), and 23.3% (7 of 30) after CCP1, CCP2, CCP3, and CCP4, respectively. The critical limit was 20% positive samples, and 3 CCPs failed to meet the standards. Three corrective interventions were used at CCP2: 30 mg/litre hydrogen peroxide, 0.5% peracetic acid, and 125 mg/litre ozone. After these interventions, 65 broiler samples were collected for analysis of Salmonella prevalence. The results were compared with those obtained after chlorine was applied individually as a control. The Salmonella prevalences after intervention treatments were 16.0% (4 of 25), 5.0% (1 of 20) and 15.0% (3 of 20) after hydrogen peroxide, peracetic acid and ozone treatments, respectively. All values were below the 20% critical limit, and the application of 0.5% peracetic acid produced significantly lower prevalences (P<0.05). Repeated sampling after 1 to 4 months indicated that sanitation at these 3 plants was inconsistent (P<0.05).

บรรณานุกรม :
Sumontha Vadhanasin , Aroon Bangtrakulnonth , Thaned Chidkrau . (2547). Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Sumontha Vadhanasin , Aroon Bangtrakulnonth , Thaned Chidkrau . 2547. "Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Sumontha Vadhanasin , Aroon Bangtrakulnonth , Thaned Chidkrau . "Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2547. Print.
Sumontha Vadhanasin , Aroon Bangtrakulnonth , Thaned Chidkrau . Critical control points for monitoring salmonellae reduction in Thai commercial frozen broiler processing. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2547.