ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่

หน่วยงาน สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่
นักวิจัย : สุวรา วัฒนพิทยกุล
คำค้น : fruit juice on the stimulation of endothelial , Phyllanthus emblica
หน่วยงาน : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2554
อ้างอิง : http://elibrary.trf.or.th/project_content.asp?PJID=DBG5180023 , http://research.trf.or.th/node/6154
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The hallmark of pathophysiology of cardiovascular disease is endothelial dysfunction characterized by diminished bioavailability of nitric oxide (NO) produced by endothelial cells. The loss in endothelial function is associated with oxidative stress leading to endothelial damage, apoptosis, and pathogeneses of atherosclerosis, stroke and myocardial infarction. Several studies have been shown that antioxidants from natural sources decrease oxidative stress and protect against cellular damage caused by reactive oxygen species (ROS). In this study, we examined the antioxidant constituents and capacity of Phyllanthus emblica L. (PE) fruit juice, including ascorbic acid content, total phenolic content, and total antioxidant capacity evaluated by the Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) assay. Additionally, The pharmacological properties of PE were investigated using human umbilical vein endothelial cells (HUVECs) in the aspects of endothelial cell proliferation, wound healing, and sprouting. The ascorbic acid content of PE was 1.574%+0.046 % (w/w) as determine by HPLC and the total phenolic content was 36.1%+0.7% gallic acid equivalent when measured by Folin-Ciocalteu assay. The FRAP assay revealed a relatively high antioxidant capacity at 3,643+192.5 µmole/mg. PE at 0.1 – 100 µg/mL did not significantly influence endothelial cell proliferation but PE at 1,000 µg/mL decreased cell survival to 62%. PE 0.1 and 1 µg/mL significantly promoted endothelial wound closure and enhanced endothelial sprouting. Therefore, antioxidant supplements and agents that promote healing of endothelial damage may have significant role in prevention and reduction of cardiovascular risks.

บรรณานุกรม :
สุวรา วัฒนพิทยกุล . (2554). ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่.
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
สุวรา วัฒนพิทยกุล . 2554. "ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่".
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
สุวรา วัฒนพิทยกุล . "ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่."
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย, 2554. Print.
สุวรา วัฒนพิทยกุล . ฤทธิ์ของน้ำคั้นมะขามป้อมสดในการกระตุ้นการสมานแผลของเซลล์เยื่อบุหลอดเลือดและการสร้างหลอดเลือดใหม่. กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย; 2554.