ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว

หน่วยงาน สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว
นักวิจัย : ธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์
คำค้น : มะม่วง
หน่วยงาน : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2550
อ้างอิง : http://elibrary.trf.or.th/project_content.asp?PJID=RDG4420002 , http://research.trf.or.th/node/3414
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The mangoes cv. Choke Anan harvested both in and off season from an orchard in Rachaburi province at the maturity stage of 80-90 %, were kept at 10 xC, 94 % RH; 12 xC, 91 % RH and 14 xC, 88 % RH for 5 weeks. The results revealed that the storage lives of in and off season mangoes were 4-5 and 3-4 weeks, respectively. The fruits ripened with 1,000 ppm ethephon after transferring from low temperature, showed the normal ripening within 1-3 and 2-3 days, respectively. The mangoes kept at 10 xC had lower weight loss than those kept at 12 and 14 xC. However, the longer the fruits were stored, the higher was the weight loss. In addition, the weight loss on average of the ripened fruit was 1-2 % per day. The wilt symptom appeared after storage at room temperature for 4-6 days. There was no significant difference of soluble solid content for all treatments. It was shown that the mangoes kept at 10 xC had higher titratable acidity and firmness than those kept at 12 and 14 xC. However, vitamin C content of fruits kept at 12 xC was higher than that at 10 and 14 xC, respectively.

บรรณานุกรม :
ธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์ . (2550). สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว.
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์ . 2550. "สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว".
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์ . "สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว."
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย, 2550. Print.
ธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์ . สรีรวิทยาและการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของผลมะม่วงพันธุ์โชคอนันต์ภายหลังการเก็บเกี่ยว. กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย; 2550.