ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice

หน่วยงาน มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice
นักวิจัย : Hongsibsong S. , Sutan K. , Kerdnoi T. , Prapamontol T.
คำค้น : -
หน่วยงาน : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2559
อ้างอิง : 18164897 , 2-s2.0-84964720785 , 10.3923/ijar.2016.84.89 , https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=84964720785&origin=inward , http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/42278
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

© 2016 Surat Hongsibsong et al. All rights reserved. Brown rice is the rich source of γ-oryzanol, which is important bioactive compounds and nutraceuticals with numerous potential health functions. So, promotion of brown rice consumption among consumer would be having data on γ-oryzanol in rice difference varieties as an alternative for selecting. The aim of present study was to determine γ-oryzanol in brown rice from 4 districts of Chiang Mai province, Northern Thailand and effected of cooking processes by streaming. The brown rice samples were from Mae-Cham, Om-Koi, Kanlayaniwattana and Chiang-Dao district and analyzed by modified HPLC with U/V detection. The γ-oryzanol content in raw brown rice samples were from 34.98-71.13 mg g -l raw brown rice and cooked brown rice were from 12.7-80.79 mg g -l raw brown rice. The most of γ -oryzanol content after cooking by streaming was decreased except some varieties i.e., Jao Luang, Nuk Roo, Kao Pum and Bue Ta Kree. The rice varieties that had increasing content of γ-oryzanol should be promoted to consume as good food and nutraceuticals health product.

บรรณานุกรม :
Hongsibsong S. , Sutan K. , Kerdnoi T. , Prapamontol T. . (2559). γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice.
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Hongsibsong S. , Sutan K. , Kerdnoi T. , Prapamontol T. . 2559. "γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice".
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Hongsibsong S. , Sutan K. , Kerdnoi T. , Prapamontol T. . "γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice."
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ , 2559. Print.
Hongsibsong S. , Sutan K. , Kerdnoi T. , Prapamontol T. . γ-oryzanol content screening in local brown rice samples from Chiang Mai, Thailand and comparison between uncooked and cooked brown rice. เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ; 2559.