ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application

หน่วยงาน มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application
นักวิจัย : Wongputtisin P. , Khanongnuch C. , Kongbuntad W. , Niamsup P. , Lumyong S. , Sarkar P.K.
คำค้น : -
หน่วยงาน : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2557
อ้างอิง : 02668254 , 10.1111/lam.12279 , 24814433 , LAMIE , http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84906055862&partnerID=40&md5=28873f598dd10019cf04ca19bafd1b39 , http://cmuir.cmu.ac.th/handle/6653943832/37644
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Soya bean hull (SBH) is a cheap and high-fibre content feed ingredient that obtained after soya bean oil extraction. Microbial fermentation was expected to improve SBH qualities before applying to animals, especially monogastric animals. Two bacterial strains, Bacillus subtilis MR10 and TK8 that were isolated from Tua-nao, a traditional fermented soya bean in northern Thailand, were used for fermented soya bean hull (FSBH) production. Both could easily grow at 37°C in SBH as the sole substrate. MR10 produced the highest β-mannanase activity (400 U g-1 SBH) on day 2, while TK8 produced the highest cellulase activity (14·5 U g-1 SBH) on day 3. After fermentation, the nutritional quality of SBH was obviously improved by an increase in soluble sugars, soluble proteins, crude protein and crude lipid, and a decrease in the content of raffinose family oligosaccharides. Scavenging activity (%) of SBH against ABTS radical cation was also increased from 14 to 27 and 20% by MR10 and TK8 fermentation, respectively. According to the GRAS property of these both strains and various improvements of nutritional values, the fermented SBH proved to be a potential feed ingredient, especially for the monogastric animals. © 2014 The Society for Applied Microbiology.

บรรณานุกรม :
Wongputtisin P. , Khanongnuch C. , Kongbuntad W. , Niamsup P. , Lumyong S. , Sarkar P.K. . (2557). Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application.
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Wongputtisin P. , Khanongnuch C. , Kongbuntad W. , Niamsup P. , Lumyong S. , Sarkar P.K. . 2557. "Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application".
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Wongputtisin P. , Khanongnuch C. , Kongbuntad W. , Niamsup P. , Lumyong S. , Sarkar P.K. . "Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application."
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ , 2557. Print.
Wongputtisin P. , Khanongnuch C. , Kongbuntad W. , Niamsup P. , Lumyong S. , Sarkar P.K. . Use of Bacillus subtilis isolates from Tua-nao towards nutritional improvement of soya bean hull for monogastric feed application. เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ; 2557.