ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste

หน่วยงาน มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste
นักวิจัย : Rattanakit N. , Yano S. , Plikomol A. , Wakayama M. , Tachiki T.
คำค้น : -
หน่วยงาน : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2550
อ้างอิง : 13891723 , 10.1263/jbb.103.535 , 17630125 , JBBIF , http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-34447251503&partnerID=40&md5=c91077c56dbd0f02a3792ffa6d58f281 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17630125 , http://cmuir.cmu.ac.th/handle/6653943832/5249
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

In a suspension of solid-state culture of Aspergillus sp. S1-13 containing a lactic acid-treated crab shell as the substrate, the saccharification of chitin in the shell proceeded to form N-acetylglucosamine (GlcNAc): the culture was the source of chitin and chitinases. The analysis of chitinases in the water-extract of the solid-state culture indicated occurrence of an exochitinase (Exo, MW 73 kDa) and two endochitinases. The amounts of the endochitinases suggested that one of them (Endo-1, MW 45 kDa) might be the main species in the chitin-saccharification. The amount of GlcNAc released from the LA-treated crab shell by the combined action of isolated Exo and Endo-1 was very small, predicting participation in the saccharification of other enzyme species, which might be hardly extracted with water from the solid-state culture. The re-extraction of the solid-state culture using 2 M KCl, which was extracted with water beforehand, demonstrated another endochitinase (Endo-2, MW 51 kDa). Endo-2 isolated from the salt-extract can adsorb to chitin, and can hydrolyze the chitin in the adsorbed state. The roles of these chitinases in the chitin-saccharification based on their properties and combined action were discussed. © 2007 The Society for Biotechnology, Japan.

บรรณานุกรม :
Rattanakit N. , Yano S. , Plikomol A. , Wakayama M. , Tachiki T. . (2550). Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste.
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Rattanakit N. , Yano S. , Plikomol A. , Wakayama M. , Tachiki T. . 2550. "Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste".
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Rattanakit N. , Yano S. , Plikomol A. , Wakayama M. , Tachiki T. . "Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste."
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ , 2550. Print.
Rattanakit N. , Yano S. , Plikomol A. , Wakayama M. , Tachiki T. . Purification of Aspergillus sp. S1-13 chitinases and their role in saccharification of chitin in mash of solid-state culture with shellfish waste. เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ; 2550.