ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage

หน่วยงาน มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage
นักวิจัย : Phaiphan A. , Rattanapanone N.
คำค้น : -
หน่วยงาน : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2551
อ้างอิง : 9789066055919 , 05677572 , http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-70450186212&partnerID=40&md5=d4b1e72d2183167cd923c7b0300e86a1 , http://cmuir.cmu.ac.th/handle/6653943832/576
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Four coatings were used for treatment mango fruit, 'Chok-Anan'. These were 0.5% chitosan, 1% carboxymethyl-cellulose (CMC) with 2% propyleneglycol, butter emulsion (butter:water = 4:1) and non-coated control. During storage at 13±0.5°C, 93±2% relative humidity for 21 days, the fruit were analyzed to determine quality every 3 days. All three coatings reduced weight loss and respiration rate, delayed softening and peel and pulp color. Total soluble solids (TSS) content, reducing sugar, total sugar, and titratable acidity (TA) were slightly lower in coated fruits. The respiratory patterns of fruit coated with 0.5% chitosan and 1% CMC showed climacteric rise. Fermentation was induced in fruit coated with the butter emulsion. The pectin methylesterase activity increased at the beginning of storage and then decreased, while acid phosphatase activity decreased during the storage, but was not significantly different among treatments.

บรรณานุกรม :
Phaiphan A. , Rattanapanone N. . (2551). Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage.
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Phaiphan A. , Rattanapanone N. . 2551. "Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage".
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Phaiphan A. , Rattanapanone N. . "Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage."
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ , 2551. Print.
Phaiphan A. , Rattanapanone N. . Effect of edible coatings on quality of mango fruit (Mangifera indica) 'Chok-Anan' during Storage. เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ; 2551.