ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand

หน่วยงาน มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand
นักวิจัย : Sanmee R. , Dell B. , Lumyong P. , Izumori K. , Lumyong S.
คำค้น : -
หน่วยงาน : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2546
อ้างอิง : 03088146 , 10.1016/S0308-8146(02)00595-2 , FOCHD , http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0038504667&partnerID=40&md5=4306259e94b1d76f68aaa402fa272471 , http://cmuir.cmu.ac.th/handle/6653943832/399
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The nutritive (and market) value of sporocarps of edible wild ectomycorrhizal fungi from northern Thailand was determined. Protein, fat, crude fibre and carbohydrate concentrations were 14.0-24.2, 2.7-9.5, 8.3-16.8, and 41.6-65.1% dry weight, respectively. Mineral contents were: macronutrients (mg/g dry wt.) P 2.1-8.1, K 12.8-45.2, S 1.1-6.1, Ca 0.1-2.4, Mg 0.5-1.6; micronutrients (mg/kg dry wt.) Fe 162-3254, Zn 37.8-253, Mn 13.0-329, Cu 11.6-81.1, B 1.6-7.1, and Se 0-12.6. The main sporocarp sugars were D-glucose, D-fructose, trehalose, D-mannose, D-arabinose, D-xylose, D-fucose, L-rhamnose, and D-galactose. The sugar alcohol components were mannitol, glycerol, myo-inositol, meso-erythritol, D-arabitol, dulcitol, xylitol, and D-sorbitol. © 2003 Elsevier Ltd. All rights reserved.

บรรณานุกรม :
Sanmee R. , Dell B. , Lumyong P. , Izumori K. , Lumyong S. . (2546). Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand.
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Sanmee R. , Dell B. , Lumyong P. , Izumori K. , Lumyong S. . 2546. "Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand".
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ .
Sanmee R. , Dell B. , Lumyong P. , Izumori K. , Lumyong S. . "Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand."
    เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ , 2546. Print.
Sanmee R. , Dell B. , Lumyong P. , Izumori K. , Lumyong S. . Nutritive value of popular wild edible mushrooms from northern Thailand. เชียงใหม่ : มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ; 2546.